söndag, september 06, 2015

0 Magic Formula - experiment med hedge

För en dryg månad sedan hade Börsdata en gratiskampanj för de som lyssnade på Börspodden. en gratis vecka premiummedlemskap. Vi använder inte Börsdata mer än när vi omviktar vår Magic Formula-portfölj en gång per år, men det är alltid kul att nörda ner sig lite extra i all den data som finns tillgänglig.

Vi passade även på att nyttja gratisveckan till att starta ett litet experiment som vi funderat på ett tag. Enligt teorin i Joel Greenblatts "En liten bok som slår aktiemarknaden" så överavkastar strategin på sikt index, i princip oavsett om börsen går upp eller ner. Experimentet går ut på att skapa en teoretisk hedge-strategi baserat på att man köper de 10 högst rankade bolagen, samtidigt som man blankar de 10 lägst rankade bolagen. Tanken är att Magic Formula då även kan sortera fram de bolag som underavkastar mot index i alla börsklimat, vilket förhoppnings då skulle ge någon form av absolutavkastning.

Sorteringen sköter Börsdata åt oss, och det var mycket enkelt att plocka ut de två listorna. Vi valde att bara ta med bolag från mid- och large cap:

Top 10

  1. Medivir
  2. Lucara Diamond
  3. Unibet
  4. Tethys Oil
  5. Nolato
  6. JM
  7. Bilia
  8. MTG B
  9. HiQ
  10. Concentric

Botten 10

  1. Tieto
  2. Holmen B
  3. Cavotec
  4. Arcam
  5. AstraZeneca
  6. Com Hem
  7. Meda
  8. Nokia
  9. Swedish Orphan Biovitrum
  10. SSAB A

Resultatet än så länge

Nu har det gått en månad sedan experimentets början, och än så länge så ser det bra ut för strategin. Självklart ligger den senaste månadens börsfall bakom detta, strategin borde lättare överavkasta mot index i en nedåtgående börs medan den bör underavkasta i en uppåtgående trend.

Då det är svårt att blanka bolagen i bottenlistan så ska detta endast ses som ett tankeexperiment, men vi provar även en hedge mot OMX för att se om det skulle vara möjligt att faktiskt omsätta teorin i praktik.

Så här har det gått sedan starten 29 juli:

MF topp-5.54%
MF botten-8.78%
MF Hedge3.24%
MF Hedge OMX2.16%
OMXSPI-7.70%

Det ska bli mycket intressant att se resultatet på längre sikt, förhoppningsvis kommer det både upp- och nedtrender under året som experimentet fortgår.

0 comments:

Skicka en kommentar