måndag, december 26, 2016

0 Årets 3 bästa och sämsta affärer


Året är snart slut och det är dags för lite reflektioner kring hur våra affärer har gått under året. Vilka affärer har visat sig vara bra och vilka har varit mindre bra, och finns det något att lära? 

Även om det är några handelsdagar kvar så känns det ganska oriskabelt att redan idag utpeka årets vinnare och förlorare. Vi har inte ordnat affärerna enbart efter procentuell utveckling utan vi har även tagit med vår riskhantering i form av portföljviktning i analysen. Nedanstående lista visar i princip vilka bolag där vi varit helt rätt/fel ute vad gäller timing och portföljvikt.





Årets 3 bästa affärer

Gemensamt för de tre bästa aktierna i år är att de köptes in ganska sent under året, mellan maj och september. Två av bolagen är high tech med fokus på autonoma fordon, medan det tredje är mer känt som ägare av högkvalitetsmärken inom friluftskläder.

nVidia

Grafikkortstillverkaren nVidia var verkligen en fullträff i portföljen. Sedan köpet i augusti har kursen ökat med närmare 80% och detta utan att de triggers vi tidigare har identifierat har slagit in ännu. 


Bolaget rider på en mycket stark trend inom Deep Learning och autonoma fordon, och har under året visat upp flera banbrytande produkter inom området. Det enda som grämer oss lite är att vi redan i januari, efter ett besök på CES 2016 i Las Vegas, var mäkta imponerade av bolagets framtidsutsikter. Aktien kändes dock väldigt dyr då den gått upp så mycket på så kort tid att vi avstod från att köpa. Efter att ha träffat bolagets experter på GPU Tech Conference i Amsterdam så kändes köpet självklart.

Vi gick in ganska tungt i bolaget och aktien har under året vuxit till att bli största innehavet, med en nuvarande portföljvikt på 10.1%. Risken är hög, men vi tror att det finns mycket kvar att hämta de närmaste åren. Förhoppningsvis är nVidia även på nästa års vinnarlista!

Läs gärna vår analys av nVidia som gjordes i höstas.

Fenix Outdoor

Friluftstrenden är fortfarande urstark och med högkvalitativa märken såsom Fjällräven, Primus, Naturkompaniet med mera så har Fenix Outdoor en ypperlig position att dra nytta av den. Anledningen till att bolaget hamnade i portföljen var på grund av en strategi vi följde för att filtrera fram starka MidCap-bolag för investering på lång sikt.

Bolaget känns fortfarande starkt, men värderingen är på historiskt höga nivåer. Vi ser investeringen på mycket lång sikt och även om det kan bli svårt för Fenix Outdoor att nå nästa års topplista så ser vi ljust på framtiden för bolaget. Totalavkastningen under 2016 hamnade på 40% och portföljvikten är nu 5.7%.

Läs gärna hur vi resonerade i inlägget Stabila utdelningsbolag på Mid Cap.

Qualcomm

Här är ytterligare ett bolag som ligger rätt i tiden vad gäller tekniken för autonoma fordon. Det är inte riktigt lika tydligt som i fallet för nVidia, men Qualcomm har både den typ av kommunikationsplattformar som kommer att krävas i fordonen, samt satsar nu även hårt på hårdvara som krävs för behandling av sensordata. Qualcomm gick in i 2016 med  några riktigt usla år bakom sig och det var något av ett turn around-case för den vågade.

Satsningen visade sig löpa väl ut, och även om kursen inte har hängt med nVidia på långa vägar så ligger värderingen på mer vettiga nivåer. Totalavkastningen för oss i år ligger på +55% med en portföljvikt på 4.4%.

Läs om våra tankar innan köpet i inlägget från april i år - Nästa köp? - Qualcomm


Kursutveckling under året för årets 3 vinnare. Graf från www.avanza.se

Årets 3 sämsta affärer

Nu blir det lite tråkigare stämning då vi identifierar våra tre sämsta affärer för året. I efterhand så är det ganska lätt att identifiera vad som gick snett, men frågan är om det hjälper oss nästa gång? Förhoppningsvis så finns det någon lärdom att dra, speciellt i fallet Novo Nordisk där vi var alldeles för heta på gröten och kastade oss in i aktien. 

Egentligen så har vi under året gjort en ännu sämre affär än nedanstående tre. Det var när vi sålde norska bolaget AKER, vilket sedan försäljningen har gått +40%. Vi sålde bolaget av rätt anledning, vi vill inte har oljebolag i portföljen, men timingen kunde ha varit betydligt bättre.


Novo Nordisk

I flera år har vi smått avundsjukt sett andras portföljer där Novo Nordisk varit en hörnpelare med fantastiskt resultat som gett trygghet och stabilitet. Hela tiden har vi muttrat om dess höga värdering och låga direktavkastning som avhållit oss från att investera i bolaget. 

När sen aktien under 2016 började tappa lite smått så började tanken gro att det kanske skulle vara ett läge att snart gå in med en ganska stor post. När aktien på en dag föll närmare 10% så kastade vi oss in med hull och hår, helt utan att egentligen analysera varför kursen föll så pass kraftigt.

Ska man vara elak så gjorde vi ett klassiskt nybörjarmisstag. Vi trodde på något sätt att vi var smartare än marknaden och satsade allt på att det var en överreaktion vi såg och att det gällde att vara snabb så man inte missar det sällsynta tillfället att köpa Novo på en dipp. 

I efterhand kan vi konstatera att marknaden var smartare än så. Problemen som Novo Nordisk har är inte av det övergående slaget utan det är verklig ökad konkurrens och minskade marginaler som oroar med rätta. Bolaget är starkt men frågan är om det någonsin kan nå samma lönsamhet igen. Självklart (ja, vi vågar säga självklart) så kommer Novo Nordisk att vara ett av framtidens ledande inom diabetesvården, men sötebrödsdagarna är nog över för överskådlig framtid.

Vi behåller aktien som ett mycket långsiktigt innehav, men skruvar ner förväntningarna något inför framtiden. I dagsläget ligger investeringen på -21%.

FireEye

Så här kan det gå när man ger sig in i en bransch som man inte alls förstår. Cyber Security må vara en framtidsbransch men att plocka ut vinnarna på den trenden är till för några andra än oss. Att dessutom gå tvärsemot vår mest grundläggande filosofi att endast köpa bolag som faktiskt går med vinst gör misstaget ännu svårare att acceptera. Köper vi förhoppningsbolag i framtiden så ska det åtminstone vara inom något område som vi tror oss ha bättre koll på. 

Vi sålde av aktien helt i december med en förlust på totalt -15%

Läs varför vi i april köpte fler aktier i det redan då sargade bolaget.

Starbreeze

Egentligen så platsar inte Starbreeze alls i förlorarlistan för 2016. Vi ligger visserligen för tillfället -12% med en ganska stor position med en portföljvikt på 4.2%. Fallet har dessutom skett på mindre än en månads tid så det har inte varit en alltför rolig avslutning på årets på grund av det.

Men vi tror ändå att köpet var rätt, möjligen kunde vi har varit lite smartare och väntat med köpet ett tag till men det är lätt att vara efterklok. Aktien är dyr om man mäter på alla möjliga klassiska vis, men branschen är het och vi ser flera möjliga framtidsscenarion framför oss där Starbreeze växer rejält.

Möjligen gör vi samma fel som med FireEye då vi inte kan särskilt mycket om branschen, men i det här fallet så gäller det ett bolag som faktiskt tjänar pengar :) 

Kursutveckling under året. Graf från www.avanza.se

0 comments:

Skicka en kommentar